In de jaren ’50 gingen dansers voorbij het veilig en geaccepteerde waltsen en swingdansen van de vorige decennia. Een van de meest populaire dansstijlen was de Twist. Een stijl ge├»nspireerd door rock en roll muziek. Dit werd de eerste wereldwijde dansgekte, kreeg gigantisch veel populairiteit binnen alle bevolkingsgroepen. Het maakte helemaal niet uit dat kritiekgevers dachten dat dit een veel te uitgesproken dansstijl was. In de Twist raken de dansers elkaar haast niet aan en bewegen bijna hun voeten niet. Het hele verdere lichaam beweegt echter wel! Het bovenlichaam beweegt van voor naar echter en heupen en schouders draaien erotisch in het rond.

In de jaren ’60 werden dansen als de Madison bekend en populair. De Madison was een lijndans waarin veel van voor naar achter wordt gedanst. Je ziet de stijl terug komen in de bekende musical Hairspray. Veel ge-handenklap en weer: wild dansen was een must. Daarnaast waren Hully Gully (ongeorganiseerd lijndansen), de Watusi (een solo dans), de Pony en Hitch Hike populair.

Hitch Hick begon in 1963 met de hit van Marvin Gaye ‘Hitch Hike’. De dans is mega simpel en gebaseerd op de lifters-gebaren. Duim opsteken, zwaaien, enzovoort enzovoort.

Author nathan
Published
Categories Muziek 50's - 60's
youplay