Zoals met de meeste decennia van de Twintigste eeuw was dansen een zeer belangrijk onderdeel van jonge clubbers in de 70’s en dit kwam terug in de dansen. Men ontmoette elkaar vaak op vrijdag of zaterdag avonden en dansten de nacht weg. Dit kwam mede door televisie dansshows zoals American Bandstand en steeds meer muziek en dansshows die op televisie te zien waren. Hierdoor leerden de aan hun tv-gekluisterde Amerikanen de nieuwste liedjes plus dansstijlen en brachten die meteen in de praktijk. De jaren ’70 waren vooral bekend als een disco era, hier volgen enkele dansen die toen helemaal te gek waren:

  • Do the hustle

Deze dans werd opgevoed in Saturday Night Fever, werd daardoor beroemd en zeer populair. Men beschreef de ‘Do the Hustle’ als een mix van Swing en Latin, gedaan op een jaren ’70 beat. De zanger Van McCoy bemoedigde iedereen om de ‘Hustle’ te doen en de naam van deze dans begon men steeds meer terug te zien in stijl-disco dansen.

  • The Bump Dance

Deze dans had niet veel oefening nodig. In tegen deel, paren swingden of stapten een beetje op de muziek, weg van elkaar, en kwamen weer naar elkaar toe om met de heupen tegen elkaar te slaan op elke beat. Het idee was dit rustig te doen maar sommige deelnemers waren iet wat te enthousiast waardoor partners naar de andere kant van de zaal vlogen. Er waren enkele liedjes die deze dans inspireerden als ‘The Bump’ door Kenny (een Britse rockband).

  • YMCA

YMCA, wie kent het niet? De super populaire dans/het liedje kwam uit in 1978. Eind jaren ’70 dus en alleen de armen werden gevormd in de letters Y, M, C, A wanneer ze in het liedje voorkwamen.

  • Funky Chicken Dance

Een van de meest rare dansen uit de jaren ’70 was toch wel de Funky Chicken. Dit was een dans die je in je eentje deed waar stappen in voorkwamen als ‘kippen vleugels’ en ‘kippen poten’. Deze dans moet je niet verwarren met de populaire oom-pah stijl Chicken Dance die werd opgevoerd op bruiloften. De Funky Chicken imiteerde alleen maar de bewegingen van een kip, waar de dansers hun eigen stijl op toepasten om zo hun dans iets anders dan de anderen te maken.

Author nathan
Published
Categories Muziek 70's - 80's
youplay