In Amerika en Europa overheersten de volgende stijlen: rock en roll, doo-wop, pop, swing, rhythm en blues, blues, country muziek en rockabilly in de jaren vijftig. Deze stijlen verspreidden zich snel naar de rest van de wereld. De herkomst van deze stijlen kwamen origineel uit een samenspel van African-American muziek genres inclusief het ritme en de blues van gospel muziek. De jaren vijftig zag een groei in de populariteit van de elektrische gitaar.

  • Rock en roll

Een genre waar elementen terug gevonden kunnen worden in muziek van de jaren 20 en country liedjes van de jaren 30. Een piano of saxofoon werd vaak gebruikt als leidinstrument in rock en roll muziek. Deze werden echter vervangen door de gitaar in het midden van de jaren 50. De beat heeft vaak een blues ritme met een geaccentueerde achterbeat, deze wordt vaak volbracht door een snaar drum. Klassieke rock en roll is vaak bespeeld door een of twee elektrische gitaren (een voor het leiden en een voor het ritme), een dubbele bas of een elektrische bas gitaar plus een drumstel.

Naast alleen een muziekstijl zag men rock en roll op televisie, in levensstijlen, fashion, houdingen en taal. Rock en roll heeft heel waarschijnlijk bijgedragen aan de mensenrechten movement omdat beide African-American en blanke Amerikanen jongeren het muziekgenre leuk vonden.

  • Doo-wop

Doo-wop is een genre van ritme&blues muziek dat was ontwikkeld door African-American communities in de oostkust van de Verenigde Staten in de latere jaren ’30 maar kreeg pas echt populariteit in de 50’s en 60’s. Doo-wop, gebouwd op vocale harmonie, was een van de meest gehoorde, pop geori├źnteerde muziekstijl van die tijd. Het eerste bekende liedje van Doo-wop was waarschijnlijk “When You Dance” door The Turbans in 1955. Je hoort ook daadwerkelijk Doo-wop-wop in het liedje.

  • Pop

Dit is een genre dat zijn origine vindt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het midden van de jaren ’50. Pop muziek is vaak elektrisch en ‘leent’ vaak elementen van urban, dance, rock, latin en country. Maar er zijn duidelijke elementen in het genre dat alleen van pop afkomstig is. Dit zijn factoren als kort tot middellange liedjes geschreven in een basisformaat met herhaalde refreinen en stukjes waar je op kan inhaken.

  • Swing

Ook dit genre is ontwikkeld in de Verenigde Staten, het domineerde al eerder in de jaren ’30 en ’40. De naam ‘swing’ kwam van het begrip ‘swing gevoel’ waar de empathie ligt bij de off-beat/zwakkere trilling in de muziek. Swing bandjes improviseerden vaak met de melodie. Dit genre had een hoog dansgehalte.

  • Blues

Dit muziekgenre is zonder twijfel afkomstig en ontstaan bij de African-Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten. De blues had een grote impact op werkliedjes, gezangen en ballades.

Wil je meer over blues te weten komen? Klik dan hier!

Author nathan
Published
Categories Muziek 50's - 60's
youplay