Door de evolutie van rock zag men vooral in dit decennium in Noord Amerika en Europa een revolutionaire verandering van populaire muziek. Dit kwam door de evolutie van rock. In het begin van de jaren ’60, rock en roll begon meer te veranderen in een meer internationale, eclectische variant, nu bekend als rock. In de vroege 60’s rock en roll in zijn puurste vorm was langzaam overgenomen door pop rock, beat, psychedelische rock, blues rock en folk rock. Deze laatste groeide gestaag in populariteit. Deze folk muziekstijl werd geassocieerd met bijna de helft van de populaire singer songwriters die hun eigen muziek schreven en uitvoerden. Meer naar het einde van de jaren ’60 werden genres als Barok pop, zonneschijn pop en progressieve rock meer populair, de laatste had het meest succes in de jaren ’70.

Daarnaast groeiden funk- en soulmuziek in populariteit, blues uit de jaren ’50 bleef populair en deze stijl werd in deze jaren vooral herkend in meidenbands van die tijd. Zij hadden R&B, Gospel en rock&roll samen gevoegd waarmee gegarandeerd succes kwam. Daarnaast werden in de 60’s Cubaanse, Latijn Amerikaanse en Jamaicaanse muziek populair met genres als Bossa nova, de cha-cha-cha en ska.

In Azië kwamen verschillende trends van populaire muziek. Zo was in Japan westerse muziek heel populair, denk aan The Beatles. In het zuiden van Amerika begonnen genres als bossa nova en Neuva Ola populair te worden.

Genoemde muziekgenres en uitleg

  • Bossa nova

Een braziliaans muziekgenre en de naam betekend letterlijk ‘nieuwe trend’ of ‘nieuwe golf’. Het was een fusie van samba en jazz en kreeg veel liefhebbers in de jaren ’60. Meestal tussen jonge muzikanten en studenten.

  • Cha-cha-cha

Deze muziekstijl is meer bekend en dan vooral door de dans die erbij past. Een cubaanse muziekstijl die zeer populair werd over de hele wereld. De cha-cha-cha is ontwikkeld door Enrique Jorrín, dit was een Cubaanse componist en vioolspeler.

  • Ska

Ontwikkeld in Jamaica en een navolger van rock-steady en reggae. Ska combineerde elementen van Carribische mento en calypso met Amerikaanse jazz en blues. Dit genre wordt herkend door een lopende bass lijn geaccentueerd met off-beat ritmes. Sommige mensen zijn overtuigd dat ska eerder ontwikkeld is maar het genre domineerde echt in de vroege jaren ’60. Later werd dit een populair genre voor skinheads.

Author nathan
Published
Categories Muziek 50's - 60's
youplay