In de jaren ’70 zagen continenten als Amerika, Europa en Oceanië een groei in het genre ‘disco’. Dit werd een van de grootste genre’s van het decennium. Naast disco bleven ook funk, smooth jazz, jazz fusion en soul populair. Deze populaire muziekstromingen transformeerden naar rock en roll in de vroege 70’s. Rock muziek speelde een hele belangrijke rol in de westerse muziekwereld. Ook punk rock ging super goed in het midden van de jaren ’70. Daarnaast kreeg een genre als reggae een grotere groei. Reggae kwam uit Jamaica en werd gecreëerd met de single van Toots and the Maytals, ‘Do the Reggay’. Hier werd voor het eerst het woord reggae gebruikt. Het genre had invloeden van traditionele mento (een Jamaican volks muziekstijl) en Amerikaanse jazz en ritme & blues.
Ook hip-hop is voortgekomen uit de jaren ’70. Hip-hop werd echter pas belangrijker in de late jaren ’80. Klassieke muziek begon lichtelijk aan populariteit te verliezen. Echter, door componisten die meer gingen ontdekken en daarnaast theoretisch vooruitgingen zag men een groei in experimentele en minimalistische klassieke muziek.
In Azië volgde muziek verschillende trends. In bijvoorbeeld Japan zag men verschillende fases inclusief de erg populaire volkmuziek. Maar ook veel experimenten binnen elektronische muziek, onder andere ontwikkelingen in synthpop en elektro muziek.
In Afrika, en dan vooral Nigeria, genereerde in de jaren ’70 Afrobeat veel meer populariteit. Hier combineerden Afrikaanse muzikanten elementen van Westerse Afrikaanse muziekstijlen als jùjú muziek en accentueerden het met Amerikaanse funk en jazz invloeden.