Zonder enige twijfel is Elvis Presley hét icoon van de jaren ’50. Hij is geboren op 8 januari 1935 en wordt bijna altijd de “King of Rock and Roll” of nog simpeler “the King” genoemd. Elvis is in Mississippi geboren en verhuisd op zijn dertiende naar Tennessee. Daar is zijn muziekcarriëre begonnen in 1954. Allemaal door een producer (Sam Phillips) die de African American muziek voor een breder publiek beschikbaar wilde maken.

De eerste single van Elvis Presley was “Heartbreak Hotel” en meteen na zijn uitgave in 1956 de ‘number one hit’ van Amerika. Eind jaren ’50 is hij voor het eerste te zien in een film, ‘Love me tender’ en maakt daarmee zijn debuut in de Amerikaanse filmwereld. Daarna heeft hij nog vele liedjes en albums uitgebracht en in nog meer films gespeeld.

Nog zo’n icoon van de jaren ’50 was Chuck Berry, een Amerikaanse singer-song schrijver, muzikant en een van de eerste rock en roll spelers. Hij ontwikkelde het genre rhythm en blues door liedjes te produceren als ‘Roll over Beethoven’, ‘Maybellene’ en ‘Rock and Roll Music’. Hij werd geboren in 1926 in een middelklas African-American gezin in Missouri. Chuck Berry had al vroeg een groot interesse voor muziek en gaf zijn eerste ‘concert’ op zijn middelbare school (Sumner HIgh School). Pas later, in 1953, door ongelukkige omstandigheden begon hij weer muziek te maken. Zo heeft hij een paar jaar in de gevangenis moeten zitten voor een gewapende overval. Maybellene werd meer dan een miljoen keer verkocht en maakte hem daarmee gigantisch beroemd. Aan het einde van de jaren ’50 was Chuck een beroemdheid en had zelfs een eigen nachtclub geopend.

Author nathan
Published
Categories Muziek 50's - 60's
youplay