Het schrijven van muziek

Muziek kan gemaakt worden door middel van het voortbrengen van willekeurige klanken. Wanneer mensen professioneel muziek maken gaat er echter heel wat denkwerk aan vooraf en dat begint bij het schrijven van de muziek.

Het schrijven van bladmuziek

Voor het schrijven van bladmuziek is kennis van de noten nodig en is het wenselijk om wat van de te gebruiken instrumenten te weten. Iedereen weet wel hoe noten op bladmuziek eruit zien en de noot is een geliefd symbool voor muziekliefhebbers. De muzieknoot wordt regelmatig gebruikt als een tatoeage of als decoratie op bijvoorbeeld jeEigenTaart afgebeeld. Om goede bladmuziek te kunnen schrijven moet de schrijver precies weten welk type noot waar op de notenbalk moet komen te staan om de juiste melodie voort te brengen. Tegenwoordig zijn er diverse software programma’s voor het schrijven van bladmuziek zodat de muziek ook digitaal beschikbaar is. Door de komst van deze programma’s is het schrijven van bladmuziek eenvoudiger geworden en kost het minder tijd. Met name in orkesten wordt nog veel gebruik gemaakt van bladmuziek. De bladmuziek dient ervoor te zorgen dat de muzikanten precies weten wat ze op hun instrument dienen te spelen en in welk tempo.

Het schrijven van songteksten

Songteksten voor bekende muzikanten wordt geschreven door mensen die daar veel ervaring in hebben. Maar ook als amateur is het ontzettend leuk om een eigen songtekst te schrijven. Deze songtekst kun je gebruiken op privé feestjes. Wanneer het een erg goede tekst is, zou het kunnen gebeuren dat je er mee op het podium komt te staan of een bekende band er interesse in heeft.

Voor je begint met schrijven bepaal je waarover het lied zal gaan en tot welk genre de muziek gaat horen. Het gemakkelijkste is om eerst een treffende zin te verzinnen vanwaaruit je verder bouwt aan de tekst. Meestal is deze zin een onderdeel van het refrein. Het refrein is een terugkerend stukje tekst in de muziek dat bij de meeste luisteraars blijft hangen. Dit komt omdat de tekst steeds herhaald wordt. Van veel bekende nummers kunnen de toehoorders vaak het refrein feilloos meezingen terwijl ze de tekst van de coupletten niet kennen. Het is dus erg belangrijk dat het refrein eenvoudig en pakkend is.

In de coupletten ga je dieper in op het onderwerp van het refrein zodat het een geheel wordt en vloeiend in elkaar overloopt.

De meest gangbare structuur voor een lied is eerst een couplet en dan een refrein. Dit wordt herhaald met een eventuele brug erin en er wordt afgesloten met een refrein. Er zijn uiteraard allerlei varianten op deze structuur te bedenken en het is handig om hier wat mee te spelen op het moment dat de tekst klaar is.

Als het lied klaar is, kun je gaan oefenen zodat je de tekst uit je hoofd kent en het niet van een blad hoeft te zingen.