Men zag populaire muziek in de jaren ’90 als een vervolging op tienermuziek en dans-pop die al tevoorschijn waren gekomen in de jaren ’70 en ’80. Ook hip hop groeide en bleef erg succesvol in dit decennium, de jaren ’90 kunnen wel worden gezien als het gouden tijdperk van hip hop. Daarnaast bleven rap, reggae, tijdelijke R&B en urban muziek extreem populair. Deze laatste categorie, urban muziek, mixte vooral met stijlen als soul, funk en jazz. Dit resulteerde in fusie genres als new jack swing, neo-soul, hip hop soul en g-funk. G-funk oftewel: Gangsta-funk, is een subgenre van hip hop en maakt veel gebruik van synthesizers. Ook deze waren zeer populair.

Neo soul maakte de lijn tussen R&B en hip hop minder duidelijk door het opnemen van de twee stijlen. D’Angelo was een van de belangrijkste muzikanten binnen dit genre. Zijn album Brown Sugar met de hit ‘Lady’, een goeie top 10 hit.

Net als in de jaren ’80 was rock muziek een favoriet genre onder de muziekliefhebbers. Anders dan de new wave en glamour-metal muziekscene van die tijd, verschenen grunge, industriële rock en andere alternatieve rock en werden de meest populaire genres van dit decennium. Bekende bands en muzikanten waren onder andere Nirvana, The Red Hot Chili Peppers en R.E.M.

Elektronische muziek, dat al iets populairder was geworden in de jaren ’80, werd steeds meer en meer gewaardeerd in de 90’s. Zo werden house en techno internationaal geliefd in de 1990’s net als nieuwe genres als trance, happy hardcore en trip hop. Daarnaast zag men het genre ‘tijdelijke country muziek’ steeds populairder worden. De meest bekende muzikant van toen was Garth Brooks en onder andere Reba McEntire.

Author nathan
Published
Categories Muziek 90's - 00's
youplay