Bekende bands en muzikanten van de jaren ’70 waren onder andere:

  • Bob Dylan (country rock)

Al eerder was Bob Dylan goed op weg een zeer bekende artiest te worden, maar ook in de jaren ’70 was hij erg populair. Bob Dylan is geboren op 24 mei in 1941 in de Verenigde Staten. Veel van zijn liedjes (zelf geschreven) hebben politieke, filosofische en literaire boodschappen. Deze liederen definieerden de pop muziek en spraken de werkers-klasse zeer aan. Binnen zijn muzikale carrière onderzocht hij vele genres, denk aan volksmuziek naar de blues, country naar gospel maar ook rock en roll muziek. Hij heeft gezongen in het schots, Ierse volksmuziek geproduceerd en zelfs jazz omarmd. Een zeer veelzijdige en talentvolle artiest. In de jaren ’70 begon hij vooral met het ontdekken van country muziek en gaf hij zijn belangrijke album ‘Blood on the Tracks’ uit met daarop het album ‘Desire’ wat ook veel succes vergaarde.

  • Queen (harde rock)

O Queen.. Fantastische rock band uit Engeland, bij elkaar gekomen in 1970 in Londen. De bandleden waren: Freddie Mercury (zinger/piano), Brian May (gitaar, zang), Roger Taylor (drums, zang) en John Deacon (bass gitaar). Hun vroegste werk had invloeden uit progressieve rock, harde rock en heavy metal. De band ging echter steeds meer de kant op van conventionele en radio vriendelijke werken met genres als arena rock en pop rock.

Voor Queen speelden Brian en Roger al samen in de band Smile. Mercury was in die tijd groot fan van hun werk en suggereerde hun te experimenteren met podium- en opname-technieken. Hij sloot zich bij hun aan in 1970 en veranderden hun naam naar ‘Queen’. De nummers ‘Sheer Heart Attack’ en ‘A night at the Opera’ in 1975 gaven hun internationaal succes, stond voor negen weken in het Verenigd Koninkrijk op nummer één van de hitlijsten en hielp de muziekvideo meer populair te maken.

Hun verkoopcijfers worden ingeschat op 150 miljoen tot 300 miljoen en maakt daarmee de band tot een van de werelds best verkopende muziekartiesten.

  • Elton John (Pop)

Geboren op 25 maart in 1947 is Elton John een Engelse zanger, pianist en componist. Hij werkt al sinds 1967 samen met Bernie Taupin, ze hebben voor meer dan 30 albums samen muziek geschreven. John heeft over de laatste 50 jaar meer dan 300 miljoen records verkocht, hiermee is ook hij een van de best verkochte muziekartiesten ter wereld. Hij heeft meer dan vijftig Top 40 hits en zijn single ‘Candle in the Wind’ is meer dan 33 miljoen keer verkocht.

Elton John leerde op hele jonge leeftijd piano spelen en ontmoete zijn creatieve partner toen zij allebei reageerden op een advertentie voor singer-song writers. Laatste decennium zet Elton zich erg in voor AIDS en heeft zijn eigen foundation opgericht in 1992.

Author nathan
Published
Categories Muziek 70's - 80's
youplay