Reggae is een moderne muzieksoort afkomstig uit Jamaica. De muziek is tegenwoordig over de hele wereld populair. Reggae leunt voor een belangrijk deel op het gebruik van bas en drums, gitaar en zang. In deze tekst beschrijven we het verleden en het heden van deze stroming.
De oorsprong van reggae
De afgelopen is de cultuur van het eiland Jamaica gevormd door mensen uit verschillende werelddelen. Het eiland werd van oorsprong bewoond door Indianen, werd veroverd door Spanjaarden en Britten, en zij brachten slaven en bedienden mee uit Ghana, Angola en India. Elk van deze etnische groepen bracht zijn eigen geloof, cultuur en muziek mee, wat tot een bonte mengeling van invloeden heeft geleid. Vanaf de jaren ’50 wordt de oorspronkelijke muziek aangevuld met de via de radio te beluisteren rhythm & blues uit de VS. Al snel beginnen de Jamaïcanen zelf aangepaste versies van deze muziekstroming te produceren. Eerst ontstaat de ska, daarna de rocksteady en de dub, en tenslotte de reggae.
Bob Marley
In de jaren ’60 wordt Jamaica onafhankelijk van Groot-Brittannië. Na de eerste vreugde komt het eiland in een recessie terecht. In de reggae wordt de hoop en vrees van die tijd, emancipatie van de zwarte man, een mythisch verlangen naar een terugkeer naar het vaderland “Zion”, en een unieke religieuze visie bezongen. Vooral de groep Bob Marley & the Wailers breken door bij een miljoenpubliek, en belanden in 1973 ook in Nederland in de hitparade. De vorm van reggae die culticoon Bob Marley en zijn band maken heet rootsreggae, die onderscheiden kan worden van de zogenaamde commerciële reggae.
De band met rastafari
Rastafari is een semireligieuze stroming die ontstond in Jamaica. Deze wereldbeschouwing heeft een christelijke oorsprong, en draait voor een deel om de verering van de Ethiopische keizer Haile Selassie. Rasta’s geloven dat hij de reïncarnatie van Jezus is. De bekende rasta-kleuren (geel-groen-rood-zwart) zijn afkomstig van de Ethiopische vlag. Het laten staan van dreadlocks (warrige haarbundels), het gebruik van cannabis en het volgen van een grotendeels vegetarisch dieet zijn essentiële onderdelen van rastafari. . Het gedachtegoed van deze stroming wordt bezongen in de reggaenummers van Bob Marley en vele andere rasta-artiesten.
Reggae vandaag
Inmiddels wordt reggae al lang niet meer alleen door Jamaicanen gemaakt. Artiesten van verschillende nationaliteiten, die zich al dan niet identificeren met de Rastafari-cultuur, spelen met enthousiasme reggae en oogsten daarmee lof. De muziek wordt in verband gebracht met de linkse politiek, anarchisten en krakers. De reggaecultuur is tegenwoordig deels gecommercialiseerd – er zijn aanstekers, souvenirs en posters van te koop. Er is zelfs kinderkleding met rastakleuren en -motieven aanwezig in winkels als kidsbrandstore.nl. In eigen land zijn er sinds de jaren ’70 verschillende artiesten die kleine en grote hits scoren met hun vorm reggae. Postmen en Beef! zijn bekende Nederlandse vertegenwoordigers. Ook zijn er tegenwoordig verschillende muziekstromingen die sterk door reggae beïnvloed zijn. Onder andere de hardere en snellere reggaeton trekt volle danszalen.